Scheiden volgens de wet

In dit mini boekje wordt  duidelijk en overzichtelijk uitgelegd hoe een echtscheiding in Nederland geregeld wordt. Met alle stappen vanaf het moment dat je besloten hebt te gaan scheiden tot en met de uitspraak van de rechter.

 

Het is de basis voor elke echtscheiding en geschikt voor:

- partners die getrouwd waren

- partners met een geregistreerd partnerschap

- partners die samenwoonden.

Kortom voor iedereen die uit elkaar gaat, met of zonder kinderen.

 

Tip: lees alleen de tekst die voor jou van toepassing is. Het heel roze/blauwe gedeelte gaat over de scheiding met kinderen. Heb je geen kinderen onder 21 jaar? Lekker overslaan.

 

Dit miniboekje wordt door een team van deskundigen up to date gehouden. Het is alleen een uitleg en als pdf af te drukken. 

Het apart te bestellen “e-book goed scheiden in 8 stappen” is het werkboek dat hoort bij dit basisboek. Dan ga je in stappen aan de slag om je eigen scheiding zelf te regelen.

INHOUDSOPGAVE:

H 1 DE WET BIJ SCHEIDING. 

H2 DE ADVOCAAT 

 

 

H8 AFSPRAKEN VASTLEGGEN EN WIJZIGEN.

Lees meer...

H1 De wet bij scheiding

In de wet staat dat je bij een scheiding naar een advocaat moet gaan en dat de rechter  de echtscheiding uitspreekt.  Wat betekent dit precies?

Er wordt mee bedoeld:

 

Getrouwd

·      Als je getrouwd bent dan heb je een advocaat nodig.

 

Geregistreerd partner

·      Als je geregistreeerd partner bent met kinderen jonger dan 18 dan heb je een advocaat nodig.

Samenwonen

·      Als je samenwoont en je hebt samen het ouderlijk gezag over jullie kinderen jonger dan 18 dan heb je een advocaat nodig.

·      Als je samenwoont en je hebt kinderen die ouder zijn dan 20 dan heb je geen advocaat nodig.

·      Als je samenwoont en geen kinderen hebt, of niet samen het ouderlijk gezag hebt, dan kun je zonder advocaat uit elkaar gaan.

Het is daarbij niet belangrijk of je wel of niet een samenlevingscontract hebt. 

 

In de wet staat dat de advocaat de echtscheidingsdocumenten naar de rechter brengt. De rechter spreekt de scheiding uit.  In het hoofdstuk over de rechter gaan we hier verder op in.

Nu eerst meer over de advocaat. 

Lees meer...

H2 De advocaat

2.1 de advocaat is de door de wet aangewezen professional om een echtscheiding te begeleiden.

 

De advocaat kan dat doen op 3 manieren:

1.     de partners hebben samen 1 advocaat en samen maken zij afspraken hoe de partners na de scheiding zo goed mogelijk verder kunnen gaan.

 

2.     De partners hebben ieder een eigen advocaat. De advocaat adviseert zijn client om zo goed mogelijke afspraken te maken na de scheiding. De advocaat onderhandelt ook namens de client met de andere advocaat.

 

Zowel bij 1 als 2 zet de advocaat de gemaakte afspraken op papier en wordt het document ondertekend door de scheidende partners.  De advocaat brengt het naar de rechtbank. De rechter spreekt de echtscheiding uit.  ( zie verder bij de rechterbank)

 

3.     De partners hebben ieder een eigen advocaat. De advocaat adviseert zijn client om zo goed mogelijke afspraken te maken na de scheiding. Er wordt nu niet onderhandeld, maar de advocaat start voor de client een echtscheidingsprocedure. De rechter beslist. Zie verder bij de echtscheidingsprocedure).

 

2.2. Wie is de advocaat?

Hij is een aan de universiteit afgestuurd jurist. Daarna is hij minimaal 3 jaar geschoold tot advocaat in het vakgebied familierecht. Hij is dus een specialist en

geeft advies, let op gevolgen voor de toekomst en is geschoold voor het berekenen van partneralimentatie en kinderalimentatie.

Hij is lid van de Orde van Advocaten, hun beroepsvereniging.

 

Sommige advocaten hebben een aanvullende specialisatie: ze zijn vfas advocaat of advocaat mediator. Zij spannen zich in om zoveel mogelijk via onderhandelen een echtscheiding te regelen. 

 

 2.3 welke advocaat kies je?

Welke advocaat je kiest hangt vooral af van het geld dat je ervoor wil betalen. Je kiest bijvoorbeeld

- via internet bij jou woonplaats in de buurt ( ca. 250,- per uur gemiddeld, )

- via internet die een "echtscheidingspakket"- service aanbiedt (div. vormen).

- als je niet het geld hebt voor een echtscheidingsadvocaat kan je vragen om een toevoeging bij het juridisch loket. www.juridischloket.nl. Dan kies je niet zelf de advocaat, maar dan krijg je een advocaat toegewezen.

- vaak wordt ook een advocaat gekozen op aanraden. Via via hoor je dat deze advocaat "goed" is. 

 

Balans: aan ene kant

Een advocaat is ook maar een mens, net als timmerlui. Niet elke timmerman is even goed. Maar er moet ook vertrouwen zijn.

 

Lees meer...

Direct contact

H3 Mediation, een ander woord voor bemiddeling

3.1. de taak van de mediator

 

-           Een mediator is een neutrale derde die jullie begeleidt bij het maken van de afspraken over de afwikkeling van jullie scheiding. Jullie gaan in dit geval in goed overleg uit elkaar.

-           als er overeenstemming is stelt de mediator de afspraken op papier en deze worden daarna ondertekend door de scheidende partners.

 

 

 

3.2 voordelen mediation. Tekst nog aanpassen

-           Het kan er wel toe bijdragen dat jullie scheiding soepeler verloopt

-           jullie over een paar jaar niet voor onaangename financiële verrassingen komen te staan.

-           Op maat

-           Niet tegen over elkaar.

-           Advies over verdeling

-           Convenant opstellen

-           Juridische gevolgen

-           Fiscale gevolgen

Redenen voor scheiden:

Dankzij mediation kun je achteraf vaak met een rustiger gevoel terugkijken op het scheidingstraject. Veel mensen die tijdens hun scheiding voor een mediator hebben gekozen, vinden het na de scheiding prettig dat de afspraken in overleg gemaakt zijn. Alle belangrijke zaken zijn besproken en goed vastgelegd in een convenant en ouderschapsplan. Bovendien wordt het scheidingsproces meestal sneller doorlopen dan wanneer je kiest voor een advocatenscheiding. Een scheiding met hulp van een mediator duurt gemiddeld drie tot vier maanden. Kies je voor een advocaat? Dan kan het proces soms langer dan een jaar duren. Dat is best lang als je je tijd en energie ook had kunnen gebruiken voor het bouwen aan je toekomst. En dan hebben we nog niet over de kosten.

 

 

- Tijd

- voorbereiding

- kosten

-emtoies uiten. Ruimte om emotie te uiten

Tijdens de gesprekken bij de mediator is er ruimte voor emotie. Dit heeft in veel gevallen een positieve uitwerking op het onderling begrip, de verwerking en daarmee de communicatie. De mediator zorgt ervoor dat het uiten van emoties niet kan escaleren. Emoties mogen getoond en zullen besproken worden. Het is alleen niet de bedoeling dat het uitmondt in een scheldpartij. Wederzijds respect tijdens de gesprekken is één van de spelregels van mediation. Door op respectvolle en open manier met elkaar te overleggen wordt het maken van afspraken niet onnodig bemoeilijkt. Voor veel scheidende stellen is het een grote opluchting, dat het nemen van beslissingen nog in redelijke harmonie kan.

 

 

3.3 contra indicaties voor mediation:

Niet verplicht

 

3.4.Hoe werkt mediation

-           advocaat aanwezig?

-          

 

3.5  signalen dat de mediation niet gaat werken

 

 

3.6. Wie is de mediator:

de mediator die ook advocaat is

De mediator moet voldoen aan hoge kwaliteitseisen ten aanzien van opleidingen en juridische kennis. Ook moet hij over voldoende ervaring beschikken. Door inschrijving in een register, wordt de kwaliteit van de beroepsgroep bewaakt.  De werkzaamheden van een mediator vallen onder het tuchtrecht.

 

De mediator die geen advocaat is.

 

 3.7 na  mediation toch naar de rechter?

ja, dat kan. Want 

 

Partijen zoeken zelf samen naar een oplossing o.l.v. een mediator.

De mediator kijkt breder dan het strikt juridische.

De mediator zal zoeken naar de achterliggende belangen en zal partijen naar een oplossing van het geschil proberen te brengen waardoor de mediation toekomstgericht werkt en ervoor zorgt dat de bestaande vertroebelde verhoudingen normaliseren.

De mediator bespreekt en helpt oplossingen te vinden die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Mediation werkt de-escalerend.

Mediation wordt gemiddeld binnen een maand afgerond, soms zelfs binnen enkele weken of door een enkel gesprek van een paar uur.

 

De gang naar de rechter is mogelijk

geheim. Dus afspraken die daar zijn gemaakt niet in de rechtszaak

 

Lees meer...

H4 De rechtbank

 H4 DE RECHTBANK

In de wet staat  dat de advocaat de echtscheiding indient bij de Rechtbank. De rechter spreekt de echtscheiding uit. Op datum... zijn ... gescheiden.

 

4.1. Inschrijving van de uitspraak

de advocaat ontvangt deze uitspraak van de rechter. Daarna moet aan de gemeente nog aangegeven worden dat de partners gescheiden zijn.  De advocaat kan dit doen, maar dit kun je ook zelf doen.

 

4.2. in de rechtszaal.  Hoe ziet dat er uit. Rechter, griffier, zitting. Filmpje?

4.3. Kosten van de rechter. griffiekosten. Die betalen beide parnters

Als ze samen met scheidingsplan indienen betalen ze 1x  de griffiekosten

 

4.4. rol van de rechter.

 

Toetst

beslist. 

Lees meer...

H5 De verdeling tussen de partners

Bij een scheiding moet alles wat in het verleden is opgebouwd worden verdeeld; uw bezittingen, uw huis en uw eventuele schulden. En natuurlijk ook uw huisdieren als u die heeft. 

Maar er moet meer: bij een scheiding moeten er ook afspraken gemaakt worden over het geld dat u nog gaat ontvangen. Dat kan zijn parnteralimentatie die u gaat ontvangen of moet betalen. Maar ook over de pensioenen die naast de AOW ontvangen gaan worden moeten afspraken gemaakt worden. Hierover lees je in H.

En als er kinderen jonger dan 21 zijn moeten er ook afspraken gemaakt worden over hen. Hierover leest u meer in H

En tot slot is er nog iets wat geregeld moet worden: uw emoties. Al staat hierover niets over in de wet, toch komen er bij scheidingen een hoop emoties kijken.  Lees hierover meer in H. 

 

Om alles wat er is goed te verdelen zijn documenten nodig. Zij zijn het bewijsstuk.

Hieronder vind je een lijst van alle documenten die nodig zijn om te verdelen tussen partners

5.5. De documenten die verzameld moeten worden zijn: (VOOR ZOVER VAN TOEPASSING)

- koophuis en hypotheek papieren of huurcontract 

- bank- en spaarrekeningen

- schenkingen/ erfenissen

- schulden

- aandelen/ beleggingsrekeningen/obligaties

- lijfrente/levensverzekering

- verzekeringen ( reisverz, aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverz)

- jaaropgave of jaarrekening laatste 3 jaar. 

- spaarloonrekening/regeling/levensloopproducten

- ontbindingsvergoeding arbeidscontract

- pensioengegevens

- belastingaangiften laatste 3 jaar

- bijzondere uitkeringen zoals schadeloosstelling

- papieren van bezittingen ( auto, motor, caravan, boot)

- inboedel omschrijving, vooral van waardevolle spullen

 

- gegevens huidieren en hun bijbehorende papieren

 

In het werkboek vind je hierover meer details en een afvinklijst. 

 

Lees meer...

H7 SCHEIDING MET KINDEREN TOT 18 JAAR

De wet zegt dat u en uw partner als ouders ook na de scheiding allebei financieel verantwoordelijk blijft  voor de zorg en opvoeding van uw kinderen. Daarom moeten er afspraken gemaakt worden. En die afspraken moeten schriftelijk vastgelegd worden in het ouderschapsplan. 

 

In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat dat betekent en wat er geregeld moet worden.

7.1. U moet een ouderschapsplan maken als u

- getrouwd bent, en een kind heeft tot 18 jaar

- geregistreerd partner bent , en een  kind heeft tot 18 jaar

- samenwonend en samen het ouderlijk gezag heeft over een kind tot 18 jaar.

 

 

7.2.Alle afspraken worden vastgelegd op papier, in  het ouderschapsplan.

De ouders beslissen

De rechter beslist

De kinderen bepalen niet! 

 

7.2.1.hoorrecht

Kind jonger dan 12

Hoorrecht als de rechter dat nodig vindt.

Kind 12 jaar en ouder

Hoorrecht bij de rechter

Hoorrecht= kind mag vertellen wat ze graag willen en bij wie ze willen wonen. Dat kan in een gesprek, maar kinderen mogen ook een brief schrijven. De rechter houdt rekening met de wensen van de kinderen, maar zij hebben geen bepalende stem.

  

7.3 Het ouderschapsplan bestaat uit. 

·       De zorgregeling: hoe je als ouders de zorg- en opvoedingstaken wilt verdelen;

·       De omgangsregeling: hoe je als ouders de omgang met de kinderen wenst te regelen;

·       Een informatie- en consultatieplicht: hoe je onderling als ouders elkaar informatie verschaft over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze van de kinderen;

·       eventueel vrijwillige punten die je wil laten vastleggen  zoals bijv: alleen de echte ouders heten papa en mama, of het moment waarop nieuwe partners aan kinderen mogen worden voorgesteld of afspraken hoe de ouders onderling met elkaar moeten omgaan

·       De kosten van de verzorging en opvoeding van de (minderjarige) kinderen, oftewel de kinderalimentatie.

 Hieronder wordt het ouderschapsplan per punt besproken.

 

7.3.1  wat wordt bedoeld met zorg

7.3.2 wat wordt bedoeld met omgang

7.3.3. wat wordt bedoeld met informatie en consultatieplicht

 

 

7.4 De Kinderalimentatie.

De kosten van de kinderen moeten door beide ouders samen betaald worden. Daarom wordt eerst vastgesteld hoeveel de zorg en opvoeding van de kinderen kost en daarna hoeveel elke ouder daarvan betaalt. 

 

7.4.1 de berekening van kinderalimentatie

·       de kosten van de zorg en opvoeding van de kinderen, ook wel de behoefte genoemd;

·       het gezinsinkomen;

·       de draagkracht van beide ouders.

Op basis daarvan wordt vastgesteld wat u allebei zou moeten bijdragen en wat u aan uw partner zou moeten betalen of van uw partner zou moeten ontvangen.

 

 

 

7.4.3. wie berekent de hoogte van de kinderalimentatie?

- uzelf

- uzelf met een rekenhulp (kart)

- een deskundige die daarvoor is opgeleid, zoals een advocaat

- de rechter

 

 

 

7.4.2. Kart, een rekenhulp waarmee u zelf de kinderalimentatie kunt berekenen.

KART sluit volledig aan bij de afgesproken verdeling van de zorg voor de kinderen tussen de ouders;

In KART dragen beide ouders altijd bij in de zorg voor de kinderen, ook als er geen draagkracht is;

KART kijkt naar de volledige draagkracht van beide ouders voor de zorg van de kinderen.

Op dit moment zijn de berekeningen van kinderalimenatie via KART vastgelegd in richtlijnen die onderdeel zijn van een nieuw wetsvoorstel. Het doel van deze wet is om er voor te zorgen dat kinderalimentatie eenvoudiger en duidelijker berekend kan worden. De Trema-normen zijn namelijk ingewikkeld toe te passen.

 

Waarom KART?

 

Via KART berekent u zelf de alimentatie. U weet daardoor allebei waarop deze gebaseerd is. Als het nodig is kunt u makkelijk de berekening aanpassen. Via KART kunt u een eenvoudige berekening maken. KART is daarom niet voor alle gevallen geschikt.

 

Wanneer KART gebruiken?

 

Het gebruik van KART is geschikt als:

 

u samen minder dan zes kinderen hebt, die allen jonger dan 18 jaar zijn;

u beiden geen zelfstandige onderneming hebt;

u beiden jonger bent dan de AOW-leeftijd;

u beiden geen financiële verplichtingen hebt vanwege een eerdere scheiding;

u beiden uw inkomen in Nederland ontvangt;

u beiden een stabiel inkomen hebt;

u beiden geen belasting over vermogen hoeft te betalen.

Wanneer u niet volgens KART de kinderalimentatie wilt of kunt bepalen, kunt u bij het LBIO een berekening laten maken volgens de Trema-normen. Hieraan zijn kosten verbonden.

 

Privacy

 

Bij het invullen van de KART vult u uw persoonlijke gegevens in. De door u ingevulde persoonsgegevens worden door ons niet bewaard en zijn bij ons niet bekend.

 

 

 

7.4.2. Alimentatieberekening via de Trema- normen.

Rechtbanken gebruiken bij het bepalen van (kinder)alimentatie de zogenoemde Trema-normen. De Trema-normen zijn ingewikkelder toe te passen.

 

 

Lees meer...

H8 SCHEIDING EN KINDEREN TUSSEN 18 EN 21 JAAR.

 

Zijn uw kinderen 18 jaar of ouder? U hoeft dan geen ouderschapsplan op te stellen. Wel maakt u afspraken hoe u de kosten van onderhoud en studie verdeelt. Totdat de kinderen 21 jaar worden, moeten ouders hier aan bijdragen. Dit heet de zogenaamde voorgezette onderhoudsplicht.  Waar wordt die vastgelegd?

H9 AFSPRAKEN VASTLEGGEN EN WIJZIGEN EN NAKOMEN

9.1.Het convenant 

 

9.2. Het is verstandig om de afspraken die jullie maken, vast te leggen op papier Dit voorkomt misverstanden in de toekomst. En de afspraken zijn juridisch afdwingbaar Dat kan bij een notaris. 

 

Dat gebeurt of bij de advocaat

 

 Als je geen advocaat hebt, kan je de afspraken laten vastleggen bij de notaris

9.3. afspraken wijzigen

Na verloop van tijd kunnen de omstandigheden veranderen.

 

U of uw ex-partner hebben andere werktijden gekregen. Uw kind gaat van de basisschool naar de middelbare school. U of uw ex-partner gaat meer of minder verdienen of uw kinderen willen graag andere afspraken. Het is belangrijk om elkaar op de hoogte te houden van alles wat verandert. En eventueel samen nieuwe afspraken te maken die voor u, uw ex-partner en uw kinderen, beter werken.

 

9.2.1.Zelf afspraken maken

9.2.2.Bij advocaat U kunt de gemaakte afspraken ook laten vastleggen in een beschikking. Hiervoor dient uw advocaat een wijzigingsverzoek in bij de rechter. De rechter stelt vervolgens bijvoorbeeld een nieuwe omgangsregeling, een ander hoofdverblijf van de kinderen of een ander bedrag aan kinderalimentatie vast. Als het nodig is, kan de rechter ook uw kinderen horen.

 

9.2.3.Bij mediator

9.2.4.. Bij notaris. U kunt de nieuwe afspraken schriftelijk vastleggen. U kunt ze ook vast laten leggen in een notariële akte. Het voordeel daarvan is, dat u een deurwaarder of LBIO kunt inschakelen als de afspraken niet worden nagekomen. Het opmaken van een akte kost wel geld.

 

9.3 afspraken nakomen

De afspraken worden gemaakt om na te komen. Toch.

wat zijn dan de mogelijkheden

 

- de deurwaarder

 

- weer naar de rechter

Lees meer...

verklarend woordenboekje - wat is wat

hier vind je een korte uitleg wat al die woorden betekenen op alfabetische volgorde

 

- advocaat

- inboedel

 

- mediator

de kids versie van dit miniboekje

Wil je begrijpen  welke stappen je ouders allemaal nemen nu ze aan het scheiden zijn? Er is een korte uitleg voor kinderen van jouw leeftijd/

 

Hoe oud ben jij?

Vul je email adres in.

Je krijgt het boekje toegestuurd. 

Ontdek wat jij anders doet dan een ander. Precies dát is wat jou uniek maakt.

- Danseres -